SCM Music Player - seamless music for your Website, Wordpress, Tumblr, Blogger.

Tuesday, June 5, 2012

puding karamel simple

since mak aku memang favourite dia is puding karamel, so memang selalu laa aku kena buat puding karamel tu.. sampai dah master dah..dah jadi experties..amboi, berlagak tak beragak..agak2 makan tak kena keracunan makanan sudah..asal boleh telan sudah..so nak buat puding karamel ni biasanya banyak version..aku pon buat yang simple jea..

bahan-bahan :
susu cair 1 tin
telur 7-8 biji
gula 1-1 1/2 cawan (kalau tak nak manis sangat boleh kurangkan)
gula untuk topping (3-4 sudu besar)

cara-cara :
* masak gula dalam loyang sampai perang and pekat..kacau continuously so that gula tu tak hangus and berketul..kalau hangus pahit plak nanti..sejukkan gula yang dah dimasak sampai keras..
* pukul telur sampai kembang..kalau ada mixture lagi bagus..lagi kembang and lama pukul telur tu, lagi gebu and ringan puding nanti..masukkan gula and pukul lagi..
* bila telur dah betul2 kembang and ringan, masukkan susu cair..pukul lagi dalam 5 minit..
* masukkan dalam loyang yang ada gula perang yang dah disejukkan..
* masukkan loyang dalam pengukus yang dah dipanaskan..
* tunggu dalam 30-45 minit..

haa..simple je kan..aku rasa kuih ni laa yang paling simple nak buat..sedap plak tu..kejap jea dah boleh makan..mak aku pantang nampak telur cam banyak jea kat dalam peti ais, and susu cair pon ada, mula laa buat request nak makan puding karamel..nasib baik senang..so selamat mencuba..



4 comments:

  1. sedpanyee.sy baru nak try.huhu.ikut resipi ni la.arapnye mnjadila

    ReplyDelete
  2. hye!
    Nak tumpang tanye lah, kenape eh kalau saye buat puding ni, die jadi bersarang / berlubang lubang? pls help me.

    ReplyDelete
  3. hye!
    Nak tumpang tanye lah, kenape eh kalau saye buat puding ni, die jadi bersarang / berlubang lubang? pls help me.

    ReplyDelete
  4. mama danish&dhiaSeptember 28, 2013 at 1:50 AM

    I like it!!nk try wtla..tp pengukus plak xde,cmne nk masak puding ni tnpa pngukus ek???

    ReplyDelete